پرورش گوساله نر

این گاو دارای رنگ سیاه و سفید است و معمولا به دو دسته فریژن هلندی و هلشتاین فریژن تقسیم شده است.

پرواربندی گوساله :

کلمه پرواربندی به معنای فربه کردن و چاق کردن است که بیشتر در خصوص دام به کاربرده میشود و به معنای فربه کردن انواع دام به منظور تولید گوشت قرمز است.
نوع خوراک و میزان مصرف آن توسط دام بنا به نوع دام متفاوت است.

غذا و تغذيه مهمترين مسئله در پرواربندی است. زيرا وقتي حيوان حداكثر توليد را خواهد داشت كه نيازهايش از لحاظ انرژی ، پروتئین و سایر مواد مغذی تأمين شده باشد. می توان گفت در گاوداری گوشتی بیش از 60% هزینه های جاری مربوط به خوراک و 25% از آن بابت خرید گوساله لاغر مصرف می باشد.

بنابراین هرقدر گوساله ها دارای تغذیه بهتری (نه گرانتر) بوده و سالمتر باشند حرفه پرواربندی دارای سودآوری بیشتری خواهد بود. لذا به گاوداران پرواربند توصیه میشود جهت حداکثر سودآوری و جلوگیری از اشتباهات رایجی که سبب کاهش بازده پرواربندی گوساله میشود، این بخش را به دقت خوانده و در گاوداری خود به کار ببندد.

نيازمندي های گاوهای گوشتی

ضریب تبدیل غذایی: به مقدار خوراکی که سبب یک کیلوگرم افزایش وزن می شود، ضریب تبدیل غذایی میگویند. مثلا مرغ گوشتی با خوردن هر 2 کیلوگرم دان یک کیلوگرم افزایش وزن دارد لذا ضریب تبدیل آن مساوی 2 است. ضریب تبدیل برای شترمرغ 4، گوساله پرواری 5/6 تا 7 و گوسفند 7 است. پس هرچقدر ضریب تبدیل غذایی کمتر باشد هزینه خوراک کمتر بوده و سودآوری بیشتر میشود.

یادتان باشد ضریب تبدیل غذایی با افزایش سن زیاد میشود. مثلا این ضریب برای گوساله های پرواری در سن 3 تا 6 ماه معادل 4، برای 6 تا 9 ماهه معادل 6 تا 8 و برای گوسالههای 9 تا 12 ماهه معادل 8 تا 10 میباشد. دقت بفرمایید که با افزایش سن دام ضریب تبدیل غذایی بیشتر شده و بعد از مدتی پرواربندی دیگر سودآوری نخواهد داشت. توجه داشته باشید که همیشه باید مقدار خوراک مصرفی روزانه در گاوداری پرواری و همچنین میانگین افزایش وزن گوساله ها (بصورت نمونه گیری در دوره های 15 روزه) مشخص باشد تا بتوان ارزیابی درستی از میزان درآمد و هزینه ها داشت.

انواع روش های پرواربندی در گاو و گوساله

پرواربندی روشی جدید و سودده برای پرورش دام ، تولید گوشت و فرآورده های دامی می باشد که امروزه در کشور ما نیز طرفداران بسیاری دارد. به طور کلی در دهه های اخیر به دلیل افزایش جمعیت، روش های سنتی پرورش گوسفند و گاو برای تامین پروتئین مورد نیاز این جمعیت عظیم دیگر پاسخگو نیست.

پرواربندی یکی از بهترین روش ها برای تامین پروتئین حیوانی در مقیاس بزرگ می باشد. گوشت دام پرواربندی شده در اثر ذخیره شدن چربی در داخل بافت های عضلانی آبدار و ترد بوده و طعمی بسیار لذیذتر خواهد داشت. البته دوره پرواربندی نباید زیاد طولانی شود تا میزان چربی ذخیره شده در دام از میزان استاندارد بیشتر نشود.

در روش پرواربندی ، گوساله ها در جایگاه های اختصاصی قرار داده می شوند که برای پیشگیری از ابتلا دام به بیماری های واگیر روشی بسیار موثر است.

گاوها و گوساله ها با توجه به نوع نژاد ، چگونگی پرورش در سنین مختلفی پرواربندی شده و به فروش میرسند:

  • گوساله های شیری (۳ تا ۵ ماهگی)
  • گوساله های نر جوان (۸ تا۱۲ ماهگی)
  • گوساله های بالغ (۲۴ تا ۳۰ ماهه)

 

پرواربندی گوساله های شیری (۳ تا ۵ ماهگی)
گوساله های شیری پرواربندی شده معمولا در این سن دارای ۲۵۰ ــ ۱۲۰ کیلوگرم وزن می باشند و گوشت حاصل از لاشه آن ها وزنی در حدود ۷۵ تا ۱۵۰ کیلوگرم خواهد بود. برای تولید لاشه ای با راندمان وزن بیشتر یعنی حدودا ۶۰-۶۵ درصد وزن گوشت باشد باید از تبدیل گوارش آن ها به گوارش دام بالغ جلوگیری نمود.

در پرواربندی گوساله های شیری باید از شیرهای با آهن کمتر برای تغذیه گوساله استفاده نمود. همچنین بهتر است چربی این شیر زیاد باشد تا گوشت حاصله لذیذتر باشد. در پرواربندی گوساله های شیری می توان از دو روش استفاده نمود:

در روش اول برای پرواربندی گوساله های شیری، دام را تا مدتی با شیر طبیعی تغذیه می کنند و پس از مدتی به تدریج شیر جانشین شونده را جایگزین شیر طبیعی می کنند.

در روش دوم پرواربندی گوساله های شیری از همان ابتدا گوساله با شیر جانشین شونده تغذیه می شود. این روش بیشتر برای گوساله های نر نژاد شیری به کار می رود.

 

پرواربندی گوساله های نر جوان

این گوساله ها معمولا در سن ۸ تا ۱۲ ماهگی برای پرواربندی انتخاب می شوند. در این روش برای پروابندی گوساله ها از مواد متراکم به عنوان ماده تغذیه ای استفاده می شود که موجب می شود گوساله ها رشد بسیار سریع داشته باشند.

این گوساله ها به سرعت رشد کرده و از سن ۹ ماهگی تا پس از یک سالگی آماده کشتار می شوند. در این نوع پرواربندی گوساله در هنگام کشتار وزنی معادل ۳۰۰-۴۵۰ کیلوگرم خواهد داشت.

 

گوساله های بالغ ۲۴ تا ۳۰ ماهه
در این روش پرواربندی برای گوساله های بالغ و تلیسه ها در سن ۲ سالگی تا ۳ سالگی صورت می گیرد. در این نوع روش گوساله ها از همان هنگام تولد تا پایان دوره شیرخوارگی به طور کامل شیر مادر را استفاده کرده و پروار می شوند. چرای دام در مرتع یکی از بخش های این نوع پرواربندی است.

برخی از این دام ها پس از سن ۱۶ ماهگی به فروش رسیده و کشتار می شوند اما در صورت لاغر بودن دام ها دوره تغذیه آن ها تا سن ۲۴ تا ۳۰ ماهه ادامه می دهند. دامها در این سن اغلب وزنی در حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم خواهند داشت.

در این روش پرواربندی گوساله های بالغ ، زمستان ها گوساله را با جیره های غذایی بیشتری تغذیه می کنند و به طور متوسط روزانه ۳۰۰-۴۰۰ گرم افزایش وزن خواهد داشت. اما در فصل بهار به دلیل امکان چرا در مرتع این افزایش وزن روزانه به ۶۰۰-۷۰۰ گرم می رسد.

سود دهی خوب و بازگشت سریع سرمایه یکی از بهترین مزایای آن است که موجب می شود سرمایه گذار پس از مدت کوتاهی موفق به بازگشت اصل سرمایه شده و پس از آن سوددهی سرشاری بدست خواهد آورد. رعایت بهداشت در جایگاه پرورش گاو و گوساله اهمیت بسیار بالایی دارد.